Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Burgenland képes leírás - Ausztriai várak.tlap.hu
részletek »

Burgenland - Ausztriai várak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ausztriai-varak.tlap.hu » Burgenland
Keresés
Találatok száma - 19 db
A Németújvári (Güssingi) vár

A Németújvári (Güssingi) vár

A güssingi vár egy régen kialudt vulkáni kúpon áll. A síkságból meredeken kiemelked∓tilde; sziklafalai és a kráter körül elhelyezked∓tilde; fennsík, valamint a fekvés maga az osztrák-magyar határvidéken ideális körülményeket teremtettek egy védekezésre alkalmas vár létesítéséhez.

Bernstein vára

Bernstein vára

Die Burg Bernstein ist ein kleines Hotel mit insgesamt zehn Gästezimmern, die schon seit 1918 an Sommergäste vermietet werden und wo Sie als Mitglied der Familie aufgenommen werden. Die Zimmer sind liebevoll restauriert, haben noch ihr authentisches Mobiliar und das ganze Haus spiegelt das Flair der letzten Jahrhunderte wider. Erwarten Sie bitte nicht den anonymen Standard von 4 und 5-Sterne Hotels sondern genießen Sie vielmehr Ruhe und Abgeschiedenheit abseits der Touristenmasse.

Burgenlandi magyar várak

Burgenlandi magyar várak

Burgenland Ausztria legkeletibb tartománya. Az ország különleges kis ékszerdoboza, hiszen a hegyes-völgyes nagy tartományok közt az osztrákokat Burgenland a magyar pusztára emlékezteti. Ma is állnak egykori váraink.

Ausztriai utazás magazin hírek
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 2. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt és környéke az emberiség 7000 éves történetének tanúja. 1846-ban, amikor új bányarészt nyitottak meg temetőre bukkantak, ahol kb. 1000 sírt találtak. A csontvázak mellett számtalan egyéb tárgy került napvilágra: ékszerek, díszes fegyverek, bronzedények, amelyek az elhunytak gazdagságáról és magas szociális helyzetéről tanúskodtak. A leletek azt is...
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti...
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó...
Castrum Kabold

Castrum Kabold

A kaboldi vár (Castrum Kabold) 1222 és 1229 között épült, amikor a vidék a Posa család birtokában volt. 1278-ban a vár - Zerky Jakab és László vezetésével - sikeresen ellenállt Ottokár cseh király támadásának. 1280-ban Kabold a Csák Márk főispán fiainak ajándékozta a várat. 1281-ben Albert osztrák herceg Nagymarton közelében legyőzte a magyar sereget és elfoglalta Kabold várát, amely azonban tíz évvel később, az 1291-es megegyezés értelmében visszakerült a magyar koronához.

Fraknó és az Esterházy hercegek

Fraknó és az Esterházy hercegek

A Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára, mely a 13. században határvárként épült és a törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. A 17. század eleje óta az Esterházy család tulajdonában van, napjainkig őrzi a jelentős műgyűjteményüket. A látogatók az izgalmas és sokszínű kiállításokon kiemelkedő kulturális darabokat és egyedülálló európai kincseket csodálhatnak meg.

Fraknó vára szenzációt kínál

Fraknó vára szenzációt kínál

Burgenland így határok nélkül oly közel van! Egy ugrásra Soprontól, elkanyarodva Kismartontól (Eisenstadt), túl a magyarul Nagymartonként ismert Mattersburgon egyszer csak Fraknón - Forchtenstein - találja magát az utazó, aki jól teszi, ha a csinos településen áthaladva inkább a Burg Forchtenstein táblát követi. Nem mintha a célpont eltéveszthető lenne: mint minden rendes erődítmény, ez is hegy, avagy inkább domb tetejéről őrzi a vidék békéjét. .

Güssing vára

Güssing vára

Az olasz bástyarendszerrel kiépült magyar végvár szépsége a várdomb déli oldalán elterülő tó felől szemlélve bontakozik ki legteljesebben. III.Béla 1180 körül várat építtetett a nyugati határ védelmére. 1524-ben II. Lajos Batthyány Ferencnek adta a várat. A XVI. század végén három évig a várban működött Batthyány Boldizsár támogatásával Manlius nyomdája, ezalatt 16 könyvet adott ki. Ezidőben a vár vendége volt Carolus Clusius a XVI.sz európai hírű botanikusa, aki Batthyány Boldizsár megbízásából felmérte és rendszerezte a vidék flóráját.

Güssing, úgy is mint Németújvár

Güssing, úgy is mint Németújvár

A trianoni békeszerződésben elcsatolták Vas vármegyétől, a 2007-es schengeni hatányitástól képletesen újra a magunkénak érezhetjük. Güssing a kikapcsolódás netovábbja lehet, ahol még az utcanevek őrzik a Batthyányiak emlékét...

Kabold krónikája

Kabold krónikája

Kabold várának neve arra a vízfolyásra utal, amelynek egykor Kobula volt a neve. A víznév szláv eredetű lehet. A vár 1222-1229 között épülhetett. II. András király Szák nembeli Pósának 1222-ben adományozott birtokokat, s 1229-ben már várat is említenek itt (bár név nélkül). A Sárvár-Kőszeg-Bécsújhely közti fontos útvonalat védte.

Hirdetés
Kabold vára - Kobersdorf

Kabold vára - Kobersdorf

Kabold (Kobersdorf), Burgenland (Österreich) - Kabold vára. A vízivárat 1222 és 1229 között a soproni Botus fia Pósa comes építtette, majd többször lerombolták és átépítették. A török 1683-ban ismét lerombolta, az Esterházyak újjáépíttették 1704 után.

Kismarton, Fraknó, Lakompak: gazdag kulturális és turisztikai kín

Kismarton, Fraknó, Lakompak: gazdag kulturális és turisztikai kín

A Kismartonból fél órányi autóútra magasodó fraknói várban található hercegi fegyvertár épülete ad helyet Európa legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteményének. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségben megmaradt a vár fegyvertárában és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás közben. Az Esterházy kincstár az egyetlen, ma is eredeti helyén megtalálható művészeti és csodakamra Európában. Esterházy Pál herceg értékes órák, gépek, egzotikus állatpreparátumok és ritkaságok szenvedélyes gyűjtője volt. Kincseit bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve őrizte kincstárában. Az elefánt- és egyéb csontokból faragott, rendkívüli finom kidolgozású és értékes tárgyak a 17. században berchtesgadeni mesterek meg a Zick család nürnbergi műhelyében készültek. A fraknói várban található különleges igényességgel megmunkált darabok, a világ legnagyobb, máigfennmaradt, csontokból esztergált és faragott tárgyak gyűjteményt alkotják.

Lakopmpak várának múzeuma

Lakopmpak várának múzeuma

A Lackenbach kastély (magyar nevén: Lakompak) modern természeti élménymúzeumában, minden a természet körül forog. A különböző életterek, mint az erdő vagy a folyó, az összes érzék bevonásával, különböző szempontok alapján kerülnek szemrevételezésre.

Lánzsér vára 3D fotókon

Lánzsér vára 3D fotókon

Sopron vármegye Ausztria felőli határszélén, erdős vidéken, magas hegyháton fekszik Lánzsér vára. Alaprajza szabálytalan hajlott oldalú háromszög. Közép-európa legnagyobb várromjaként tartják számon. Építése a 13. században kezdődött. Építését az ősi Szák nemzetségből eredt Bárcz fia, Miklósnak tulajdonítják, aki, mint II. Endre kísérője, a Szentföldön, a pogányok elleni harcokban ismerte meg a francia lovagok által a jeruzsálemi királyság oltalmára emelt nagyszerű várakat.

Léka

Léka

Léka a Gyöngyös-patak mellett keletkezett település. A várhegy a községtől keletre emelkedő, a Gyöngyös által három oldalról körülfolyt meredek oldalú magaslat. Tszf. magassága 405 m, relatív magassága 80 m. Jelenleg idegenforgalmi és kulturális célokra használják.

Léka - Lovagvár a hegytetőn

Léka - Lovagvár a hegytetőn

Léka, osztrák nevén Lockenhaus valahogy mindig is a látóterünkben volt, de csak pár hete jutottunk el odáig, hogy fel is menjünk a várba, és bejárjuk minden zegét-zugát. Érdemes rászánni egy délutánt, a lékai vár sokkal inkább a magyar, mint az osztrák történelem része, és nincs is messze, egyszerűen tovább kell menni egyenesen, ha Kőszegnél megyünk át a határon, és egyhamar odaérünk.

Ritterburg Lockenhaus - Léka lovagvára

Ritterburg Lockenhaus - Léka lovagvára

Mit der Burg Lockenhaus ist die populäre Legende, wonach es sich ursprünglich um eine Ordensburg handelte oder die Burg als Herberge und für geheime Kulthandlungen von Ordensrittern diente, untrennbar verbunden. Sämtliche Publikationen, Prospekte und Gemeindechroniken erwähnen unter Hinweis auf eine im Dunkel liegenden Historie der Festung, deren bauarchitektonischen Merkmale und Baugenese im Kontext von Ordenstätigkeiten der Johnanniter, Spitalsritter, Kreuzritter und insbesondere der Templer.

Szalónak - Városszalónak - Burg Schleining

Szalónak - Városszalónak - Burg Schleining

A Fehér-patak (szláv posványos víz értelmű: Tohony) völgyének Ny-i peremén, a plébániatemplomtól 300 m-re DK-re található a vár. A várostól mély természetes völgy választja el, melyet monumentális méretű híddal íveltek át. Tszf. magassága 395 m, a völgyből 70 m-nyit emelkedik ki. A hozzá tartozó város 10 m-rel magasabb széles hegytetőn épült. Jelenleg múzeumi és kulturális célokra használják.

Tuti menü