Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ausztriai várak linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Ausztriai várak képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: ausztriai-varak.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A Németújvári (Güssingi) vár

A Németújvári (Güssingi) vár

A güssingi vár egy régen kialudt vulkáni kúpon áll. A síkságból meredeken kiemelked∓tilde; sziklafalai és a kráter körül elhelyezked∓tilde; fennsík, valamint a fekvés maga az osztrák-magyar határvidéken ideális körülményeket teremtettek egy védekezésre alkalmas vár létesítéséhez.

A sárkány lovagjai

A sárkány lovagjai

Hatszáz éve, 1408. december 12-én alapította Zsigmond király a Sárkányrendet. A lovagrend, amely az oszmánok és a szakadárok elleni harc mellett az uralkodó védelmét tűzte ki céljául, hamar népszerűvé vált. A király ügyesen használta ki az ebből adódó lehetőségeket: a tagok lelkesen támogatták Zsigmond hatalmi ambícióit.

Aggstein romjai

Aggstein romjai

A Duna jobb partján, a folyó fölé emelkedő meredek szikla ormán áll Aggstein várának romja, mely az elmúlt évek felújítási munkái nyomán új életre kelt, és nem mindennapi élményekkel kápráztatja el látogatóit. Már a Kuenring fejedelmek idején (12.sz.) is számtalan legenda keringett a vár híres rózsakertjéről. A várrom felfedezéséhez igénybe veheti audioguide segítségét. A Niebelung-kiállítás megtekintése és a lovagi lakomán való részvétel maradandó emlék kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ausztriai utazás magazin hírek
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 2. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt és környéke az emberiség 7000 éves történetének tanúja. 1846-ban, amikor új bányarészt nyitottak meg temetőre bukkantak, ahol kb. 1000 sírt találtak. A csontvázak mellett számtalan egyéb tárgy került napvilágra: ékszerek, díszes fegyverek, bronzedények, amelyek az elhunytak gazdagságáról és magas szociális helyzetéről tanúskodtak. A leletek azt is...
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti...
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó...
Aggstein vára

Aggstein vára

Aggstein várát a három oldalról meredeken felnyúló sziklák keskeny nyergében építették fel a Kuenringek a 12. század elején. Az egykori sasfészekből nemcsak gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő Wachaura, hanem alkalmas volt arra, hogy a harcias kedvű várúr 'Kuenring', még a Dunán utazó hajókat is megtámadta. 1100 körül elítik írásos emlékek, majd II.Frigyes 1231-ben teljesen leromboltatta. 1429-ben építette újjá Georg Schenck von Wald, aki rémtetteiről vált híressé.

Alkímia

Alkímia

Az alkímia művelői, mely középkori misztikus tudomány, és amelynek végső célja az elemek átalakítása, a bölcsek köve és az arany előállítása volt. Az alkimisták jelentős felfedezésekkel gazdagították az emberiség tudását. Ezek között említhető a desztillálás, a kristályosítás, a laboratóriumi eszközök közül a lombik, az elemek közül a foszfor, a vegyületek közül a kénsav és a salétromsav, az ipari eljárások közül a porcelán gyártása.

Alkímiai elemek szimbólumai

Alkímiai elemek szimbólumai

Úgy tartják, az alkímia művészete Egyiptomból származik, onnan került át arab közvetítéssel előbb az ókori Görögországba és Rómába, majd végül a középkori Európába. Az arab szógyök ('kimia') eredete a kopt khem szóban keresendő, mely a Nílus által megtermékenyített, fekete földet jelentette. Így tulajdonképp a primordiális Első Anyagra, annak sötét misztériumára utal a szó.

Ausztriai várak

Ausztriai várak

Ezen az oldalon az általunk felkeresett várakról találsz fényképeket és rövid ismertetéseket. A várakat és várromokat mint kirándulási célpontokat mutatjuk be és saját élményeinkről számolunk be.

Bányavárosok

Bányavárosok

Csillagtúrák Burgenlandba, Szombathelyről. Ezen a háromnapos kiránduláson 2009. októberében vettünk részt. Nagyon sok látnivaló kínálkozott, de sajnos az idő, és az időjárás mindig közbeszólt. A második napon olyan párás, ködös, esős időnk volt, hogy a tájból szinte semmit sem láttunk. Első utunkon Városszalónak (Stadtschlaining) várát látogattuk meg. A főkapuhoz a várárok felett átívelő, 70 méter hosszú, boltíves híd vezet. A várban a kápolnát, és az Európai Békemúzeum kiállítását néztük meg.

Bernstein vára

Bernstein vára

Die Burg Bernstein ist ein kleines Hotel mit insgesamt zehn Gästezimmern, die schon seit 1918 an Sommergäste vermietet werden und wo Sie als Mitglied der Familie aufgenommen werden. Die Zimmer sind liebevoll restauriert, haben noch ihr authentisches Mobiliar und das ganze Haus spiegelt das Flair der letzten Jahrhunderte wider. Erwarten Sie bitte nicht den anonymen Standard von 4 und 5-Sterne Hotels sondern genießen Sie vielmehr Ruhe und Abgeschiedenheit abseits der Touristenmasse.

Hirdetés
Boszorkányőrület Riegersburgban

Boszorkányőrület Riegersburgban

A 17. század utolsó harmadában Stájerország dél-keleti részén boszorkányperek sorozatára került sor, amelyeken állítólagos boszorkányokat és varázslókat kínzásokkal vallomások tételére kényszerítettek, amely után pedig szörnyű ítéleteket hoztak. Gyakran elég volt egy jeges eső, ami a termést elverte, hogy a bűnöst keressék, akinek természetfeletti erőt tulajdonítottak. Emellett a boszorkányperek arra is jók voltak, hogy a nem kívánatos személyeket eltávolítsák.

Boszorkányüldözések kialakulása Európában

Boszorkányüldözések kialakulása Európában

A cikk azt a sok évszázados fejlődést követi nyomon, ahogy az antik mágikus hiedelmekből és az archaikus népi mitológiákból a középkor folyamán egy olyan új boszorkányhit formálódik, melyben az ördöggel kötött szövetség lesz a központi motívum. A középkori eretnek- és zsidóüldözésekből kölcsönzött sztereotípiákat az üldözések társadalma a 14-15. században a kereszténység ellen szerveződő titkos ördögimádó szekta képévé alakítja, s ennek segítségével kezdetét veszi a több évszázados nagy boszorkányüldözés. Ennek kulturális, vallási és társadalmi okait próbálja bemutatni a szerző.

Burg Gars

Burg Gars

Gars ist eine der ältesten Burganlagen Österreichs. Sie wurde im 11. Jahrhundert erbaut und stand noch ganz in der Art der alten Wallburgen. Über ihre Entstehung können jedoch nur Vermutungen angestellt werden. Die Babenberger schlugen einen ihrer Sitze in Gars auf, wobei die 'Garser Babenbergerzeit' nur wenige Jahrzehnte dauerte, denn schon unter Leopold III. wurden Kastellane eingesetzt, die die Burg verwalteten. Die Garser Burggrafen, die mit den Kuenringern verwandt waren, entwickelten sich in der Folgezeit zu einem bedeutenden Geschlecht. Gars war ein wichtiger Stützpunkt für die Kolonisierung des Waldviertels. Bereits 1114 scheint als Verwalter der landesfürstlichen Burg ein Erchenbert als Gorzensis castellanus auf. Er ist der erste bekannte Vertreter der Burggrafen von Gars, die später zu einer der bedeutendsten Ministerialenfamilien der Babenberger und Habsburger aufstiegen. Sie dürften ein Zweig der Kuenringer-Familie gewesen sein.

Burg Hochosterwitz

Burg Hochosterwitz

Die Burg Hochosterwitz, das geschichtliche Wahrzeichen Kärntens, hat ihrer gesamten Region den Namen gegeben. Sie ist durch ihre Lage auf einem steil aufragenden Felsen eine der auffälligsten Burganlagen Mitteleuropas und durch ihre 14 Tore, die den Aufstieg von der Ebene bis zum Gipfel sichern, eine der attraktivsten und meistbesuchten Burgen des gesamten deutschen Sprachraums.

Burg Landskron

Burg Landskron

In einer Urkunde vom 25. Juli 1351 wird 'Landskron' zum erstenmal genannt . 1355 sind die Habsburger die neuen Herren, 1392 an den Grafen von Cilli verpfändet. Von 1436 - 1447 waren die Herren von Stubenberg auf Landskron. Kaiser Maximilian I. schenkte Landskron 1511 den St.-Georgs-Ritterorden; 1542 brannte das Schloß ab und konnte vom Ritterorden nicht aufgebaut werden. Christoph Khevenhüller zu Aichberg kaufte am 8. Juli 1542 Landskron.

Burg Liechtenstein

Burg Liechtenstein

Egy keskeny sziklagerincen trónol a messziről látható romantikus vár. XII. századi eredetű, de végső formáját 1900 körül kapta. A vár 1808-ig romokban állt. Johann von Liechtenstein herceg építtette újjá, majd 1873-ban bővítették egy szinttel és egy nagy toronnyal. Kápolnája még XII. századi. A herceg sok értékes műtárgyat hozatott a várba, pl. Szent Hieronymus márványreliefjét a bécsi 'Maria am Gestade' templomból, vannak itt itáliai kőoroszlánok, középkori kályhák, famennyezetek és lépcsők.

Burg Seebenstein

Burg Seebenstein

Die Burg Seebenstein liegt oberhalb des gleichnamigen Ortes, inmitten des Pittentales. Der urtümliche Ort wird ob seiner schlichten Schönheit und Abgeschiedenheit auch gerne die 'Perle des Pittentales' genannt. Inmitten des Ortes befand sich einst das 'Neue Schloß' Seebenstein in einem großen englischen Schloßpark gelegen. Es war eine 1733 erbaute dreigeschossige Anlage der Grafen von Pergen. Jedoch wurde das Schloßgebäude, nachdem es 1945 schwere Schäden erlitten hat, teilweise abgetragen.

Burg Sommeregg - Foltermuseum

Burg Sommeregg - Foltermuseum

Középe-Európa legnagyobb kínzómúzeumának ad helyet a vár lovagterme körülbelül 1000 eredeti kiállítási tárggyal. Szöveges dokumentumok tanúskodnak a középkori és a korai újkor jogtudományának a történetéről.

Tuti menü