Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Középkori emberek, tudósok és tudományok képes leírás - Ausztriai várak.tlap.hu
részletek »

Középkori emberek, tudósok és tudományok - Ausztriai várak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ausztriai-varak.tlap.hu » Középkori emberek, tudósok és tudományok
Keresés
Találatok száma - 5 db
Alkímia

Alkímia

Az alkímia művelői, mely középkori misztikus tudomány, és amelynek végső célja az elemek átalakítása, a bölcsek köve és az arany előállítása volt. Az alkimisták jelentős felfedezésekkel gazdagították az emberiség tudását. Ezek között említhető a desztillálás, a kristályosítás, a laboratóriumi eszközök közül a lombik, az elemek közül a foszfor, a vegyületek közül a kénsav és a salétromsav, az ipari eljárások közül a porcelán gyártása.

Alkímiai elemek szimbólumai

Alkímiai elemek szimbólumai

Úgy tartják, az alkímia művészete Egyiptomból származik, onnan került át arab közvetítéssel előbb az ókori Görögországba és Rómába, majd végül a középkori Európába. Az arab szógyök ('kimia') eredete a kopt khem szóban keresendő, mely a Nílus által megtermékenyített, fekete földet jelentette. Így tulajdonképp a primordiális Első Anyagra, annak sötét misztériumára utal a szó.

Boszorkányüldözések kialakulása Európában

Boszorkányüldözések kialakulása Európában

A cikk azt a sok évszázados fejlődést követi nyomon, ahogy az antik mágikus hiedelmekből és az archaikus népi mitológiákból a középkor folyamán egy olyan új boszorkányhit formálódik, melyben az ördöggel kötött szövetség lesz a központi motívum. A középkori eretnek- és zsidóüldözésekből kölcsönzött sztereotípiákat az üldözések társadalma a 14-15. században a kereszténység ellen szerveződő titkos ördögimádó szekta képévé alakítja, s ennek segítségével kezdetét veszi a több évszázados nagy boszorkányüldözés. Ennek kulturális, vallási és társadalmi okait próbálja bemutatni a szerző.

Ausztriai utazás magazin hírek
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 2. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt és környéke az emberiség 7000 éves történetének tanúja. 1846-ban, amikor új bányarészt nyitottak meg temetőre bukkantak, ahol kb. 1000 sírt találtak. A csontvázak mellett számtalan egyéb tárgy került napvilágra: ékszerek, díszes fegyverek, bronzedények, amelyek az elhunytak gazdagságáról és magas szociális helyzetéről tanúskodtak. A leletek azt is...
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba zárt világ - 1. rész
Ezt látni kell! - Hallstatt - a sóba... Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti...
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein
Mesebeli várak - Fraknó - Forchtenstein Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó...
Középkori ünnepség Eggenburgban

Középkori ünnepség Eggenburgban

Középkori ünnep családoknak, valamint a kultúra és a történelem iránt érdeklődőknek. Eggenburg főterét és a környező mellékutcákat lovagok és kereskedők népesítik be, ők elevenítik fel a középkori életet és szokásokat. A gyerekeket középkori játékok várják.

Végtelen történet. Boszorkányság, mágia, lélekutazás

Végtelen történet. Boszorkányság, mágia, lélekutazás

A boszorkányság, a varázslás, a mágia, az ezoterikus, okkult tudományok évezredek óta vonzzák és ingerlik az emberi képzeletet. Miközben a hiedelmeknek és praktikáknak e csoportját a nagy világvallások rendszerint elítélték - kétes státusúnak, sötét, démoni, ördögi hatalmakhoz kötődőnek tartották vagy lenézni való barbár, pogány maradványként, babonaként utasították el -, népszerűségük töretlenül fennmaradt a laikusok széles köreiben. A népi gyógyítók, kuruzslók tudománya napjainkig e hiedelemkörre támaszkodott. Újabb és újabb félelmeink végtelen sorozatban teremtették újra változatos, de mindig az archetípusokra rímelő formában e népi mitológia szellemlényeit. Az okkult energiák és hatalmak megértésére, kihasználására törő titkos tudományok tradíciója olykor a legkiválóbb elméket is bűvkörébe vonta. Végül a mindebből fakadó vallási, társadalmi és tudományos viták, konfliktusok is tovább éltették e hiedelmeket, s nemegyszer az uralkodó vallások, hatalmak, tudományos világképek egyféle alternatívájának a pozíciójába emelték.

Tuti menü